#PrayForMH370

#PrayForMH370

Tuesday, 7 May 2013

Sudah Tiba Masanya UMNO Dan PAS Bersatu


KUALA LUMPUR 6 Mei - Sudah tiba masanya UMNO dan Pas bergabung sebagai sebuah parti bagi mengekang kemaraan DAP yang penguasaannya semakin jelas dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 semalam.

Presiden Pertubuhan Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr. Hasan Ali berkata, usaha itu penting bagi memastikan dua parti yang berjuang atas prinsip Islam dapat menyekat DAP yang dilihat semakin bersifat cauvinis.

Jelasnya, UMNO dan Pas perlu melupakan sengketa lama bagi kepentingan umat Islam di negara ini.

"Gambaran keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 sepatutnya membuka ruang lebih luas untuk kedua-dua parti itu mengadakan perbincangan serius mengenai agenda umat secara bersama demi perpaduan dan kebaikan ummah.

"Ini berikutan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 jelas menunjukkan pola pengundian masyarakat Cina lebih memihak kepada DAP," katanya di sini hari ini.

Tambahnya, keputusan tersebut juga jelas menunjukkan kehadiran Pas dalam pakatan pembangkang hanya menguntungkan DAP.

"Para pengundi Melayu hanya memberi undi kepada DAP atas nama setia kawan dalam pakatan sebagaimana yang berlaku di Gelang Patah.

"Namun situasi itu tidak berlaku di kawasan yang minoriti pengundi Cina menyebabkan calon Pas kecundang di kawasan berkenaan," katanya.

Menurutnya, kegagalan BN untuk memperoleh mandat dua pertiga juga perlu dinilai dari sudut positif.

"Sudah sampai masanya bagi UMNO dan BN untuk bermuhasabah dan mengenalpasti segala kelemahan agar selari dengan kehendak serta aspirasi majoriti penyokong parti itu," katanya. -Utusan

2 comments:

  1. JOm Sokong UMNO dan PAS bergabung..Agar DAP tak ambil kesempatan ke atas orang2 MELAYU..TAKBIR...

    ReplyDelete
  2. sy penyokong tegar tok kenari..ap sj tok kenari post sy sahkan benar segalanya..sekian

    ReplyDelete

Komen dengan berhemah, masing-masing tanggung ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...