#PrayForMH370

#PrayForMH370

Tuesday, 2 October 2012

"Guan Eng Seperti Tokong" - Siapa Dalang?


Dr. Mansor mengelar Lim Guan Eng sebagai cocky, arrogant & tokong. Apabila terbocor kepengetahuan umum sebolehnya kejelikan Dr Mansor dan PKR terhadap DAP ditutup dan cuba perlihatkan semangat kesepakatan hingga Dr Mansor dimalukan ketika sidang akhbar baru baru ini apabila dipaksa untuk bercakap menggunakan nota yang ditulis sendiri oleh Guan Eng.

Umum tahu bahawa kenyataan Dr Mansor sebenarnya berada di dalam konteks realiti siapakah Lim Guan Eng dan betapa ultrakiasunya DAP kepada rakan pakatan.


Kalangan ahli PKR berasa hairan kenapa Dr Mansor pula dipersalahkan sedangkan beliau bercakap soal survival parti dan persoalkan sifat pembuli DAP dan keangkuhan Lim Guan Eng.

Ada yang berpendapatan ini cubaan membunuh kareer politik Dr Mansor oleh Yb Malik Kassim dan kumpulannya.

Sumber dalaman PKR berkata ada 2 kumpulan yang disyaki terlibat..

1.Tan Seng Keat (Timbalan Ketua Cabang Bayan Baru) dikatakan terlibat membuat rakaman yang kemudian menyerahkan rakaman tersebut kepada Yb Sim Tze Sin dan Malik Kassim.

Menurut sumber PKR, dalang yang paling disyaki adalah Yb Sim / Malik ini kerana kedua-duanya pasti akan mendapat faedah yang besar jika berjaya menjatuhkan Dr Mansor.

Apa yang menariknya 2 YB ini mempunyai sejarah kerana terlibat secara langsung menjatuhkan Fairuz dan Yb Zahrain .Manakala kerusi TKM1 yang di idamkan oleh Yb Malik sejak sekian lama pasti akan menjadi kenyataan.

Nanasegaran dan Annuar Ismail juga pernah menjadi mangsa semasa pemilihan Cabang Bayan Baru oleh kumpulan Yb Sim / Malik / Susan / Mkini

2. Manakala sumber PKR juga ada menyebut nama Felix Ooi (Ahli Majlis MPPP) yang membuat rakaman kemudiannya menyerahkan kepada Jason Ong Adun Kebun Bunga.Raven Adun Batu Uban dan Carolyn Khor juga dikatakan terlibat.

Carolyn Khor adalah Ketua Wanita dan juga seorang citizen journalist yang cukup rapat dengan Susan Loone dan Malaysiakini.

Ada juga kebarangkalian kumpulan Yb Sim / Yb Malik dianaiya..dikambing hitamkan? betul ker ni?

Tetapi...ya ada tetapinya.. jika kumpulan Yb Sim/Malik diambil tindakan, maka yang beroleh kejayaan adalah kumpulan Yb Jason Ong/Yb Raveen kerana kumpulan ini diketahui tidak favor kepada Yb Malik dan juga Dr Mansor.Siapa yang mendedahkan siapa? kill 2 birds with 1 stone?

PKR negeri berlaku perpecahan 3 kumpulan dalam masa yang sama diantara PKR dan DAP mempunyai krisis kepercayaan kerana saling tidak mempercayai satu sama lain.

Manakala sumber DAP menyatakan Lim Guan Eng bertekad untuk mengajar PKR agar lebih menghormati DAP .Katanya DAP tidak akan percaya kepada PKR dan menganggap parti itu bagaikan gunting dalam lipatan yang merosakkan kerajaan negeri ,sekarang ini DAP perlengkapkan parti dan bersedia untuk menjadi parti tunggal yang memerintah negeri jika menang pada PRU13 nanti.


Tok Kenari: Baling batu sorok tangan?

No comments:

Post a Comment

Komen dengan berhemah, masing-masing tanggung ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...